Помолимся об умножении любви!


«Заповедь новую даю вам, да любите друг друга» (Ин. 13, 34)

Дорогие братья и сестры! 

Давайте начинать неделю МОЛЕБНОМ О УМНОЖЕНИИ ЛЮБВИ, без которой мир вокруг нас становится серым и жестоким. Каждый понедельник в 9 часов в Феодоровском храме. 

Последование молебного пения об умножении любви 

Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков.

Лик: Аминь. Царю Небесный: Таже чтец: Трисвятое. Пресвятая Троице: Отче наш: Возглас: Яко Твое есть Царство: Чтец: Аминь. Господи, помилуй, 12. Слава, и ныне: Приидите, поклонимся, 3.

Псалом 132:

Се что добро, или что красно, но еже жити братии вкупе. Яко миро на главе, сходящее на браду, браду Аароню, сходящее на ометы одежды его: яко роса Аермонская, сходящая на горы Сионския: яко тамо заповеда Господь благословение и живот до века.

Слава, и ныне: Аллилуиа, трижды.

Ектения великая: 

Миром Господу помолимся

О свышнем мире и спасении душ наших, Господу помолимся

О мире всего мира, благостоянии святых Божиих церквей и о спасении всех, Господу помолимся

О еже очистити нас от грехов и беззаконий наших, изсушающих в нас любовь к Богу и к ближним, водрузити же оную и вкоренити в сердца всех нас, прилежно Господу помолимся.

О еже всеяти в нас и благодатию Пресвятаго Духа вкоренити новую Своего Новаго Завета заповедь любити друг друга и не себе угождати, но о славе Божией и о созидании ближняго всегда ревновати, Господу помолимся.

О еже искоренити в нас ненависть, зависть, злобу и все прочия страсти, братолюбие разрушающии, и нелицемерную любовь всеяти, усердно Господу помолимся.

О еже теплую любовь к Богу и к ближним в нас благодатию Пресвятаго Своего Духа распаляти, и тою все страсти душ и телес наших из корене сожещи, Господу помолимся.

О еже искоренити в нас страсть самолюбия, добродетель же братолюбия силою Пресвятаго Духа вкоренити, сердцем сокрушенным Господу помолимся.

О еже не любити нам мира и всего еже в мире, но истинною любовию Бога и славу Его, и пользу и спасение ближних возлюбити, и на Небеси уготованная благая присно зрети, и искати сих вседушно, Господу помолимся.

О еже понудити нас не точию друзей и братий наших, но и врагов истинно любити, и ненавидящим нас благотворити, о них молитися, и о спасении их тщание имети, Господу помолимся.

О еже себе всегда внимания, себя окаявати и своя согрешения всегда зрети, себя пред Богом и пред всеми смиряти, брата никогдаже осуждати, но яко самаго себя того любити, Господу помолимся.

О еже поревновати нам древних христиан к Богу и к братиям горящей любви, и наследниками и преемниками тех быти, не образом точию, но детельною истиною, Господу помолимся.

О еже в правоверии непозыблемых, в мире и союзе любви горящих, и во всех добродетелях преспевающих нас всегда сохранити и от всех душетленных страстей невредимыми соблюсти, Господу помолимся.

О избавитися нам от всякия скорби, гнева и нужды, Господу помолимся.

Заступи, спаси, помилуй и сохрани нас, Боже, Твоею благодатию.

Пресвятую, Пречистую, Преблагословенную, Славную Владычицу нашу Богородицу и Приснодеву Марию, со всеми святыми помянувше, сами себе, и друг друга, и весь живот наш Христу Богу предадим.

Тебе, Господи!

Возглас: Яко подобает Тебе всякая слава, честь и поклонение, Отцу и Сыну и Святому Духу ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Бог Господь, глас 4: 

Бог Господь и явися нам, благословен Грядый во имя Господне.

Стих 1: Исповедайтеся Господеви, яко благ, яко в век милость Его.

Стих 2: Обышедше обыдоша мя и именем Господним противляхся им.

Стих 3: Не умру, но жив буду и повем дела Господня.

Стих 4: Камень, егоже небрегоша зиждущии, сей бысть во главу угла, от Господа бысть сей и есть дивен во очесех наших. 

Тропарь, глас 4:

Союзом любви апостолов Твоих связавый, Христе / и нас Твоих верных рабов к Себе тем крепко связав / творити заповеди Твоя и друг друга любити нелицемерно сотвори / молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче/

Слава, и ныне.

Кондак, глас 5:  

Пламенем любви к Тебе распали сердца наши, Христе Боже \ да тою разжигаеми \ сердцем, мыслию же и душею, и всею крепостию нашею \ возлюбим Тя, и ближних наших яко себя \ и повеления Твоя храняще \ славим Тя всех благ Дателя.

Вонмем! Прокимен, глас 7: Возлюблю Тя, Господи, крепосте моя \ Господь утверждение мое.

Стих: Бог мой, Помощник мой и уповаю на Него.

Премудрость. Соборного послания Иоаннова чтение. Вонмем!

(1 Ин. 3, 1, 10–11, 16, 18; 4, 9–11, 20–21).

Возлюбленнии, видите, какову любовь дал есть Отец нам, да чада Божия наречемся и есмы. Сего ради явлена суть чада Божия и чада диаволя. Всяк не творяй правды, несть от Бога, и не любяй брата своего. Яко се есть завещание, еже слышасте исперва, да любим друг друга. О сем познахом любовь, яко Он по нас душу Свою положи: и мы должны есмы по братии души полагати. Чадца моя, не любим словом, ниже языком, но делом и истиною. О сем явися любы Божия в нас, яко Сына Своего Единороднаго посла Бог в мир, да живи будем Им. О сем есть любы, не яко мы возлюбихом Бога, но яко Той возлюби нас, и посла Сына Своего во очищение о гресех наших. Возлюбленнии, аще сице возлюбил есть нас Бог, и мы должни есмы друг друга любити. Аще кто речет, яко люблю Бога, а брата своего ненавидит, лож есть: ибо не любяй брата своего, егоже виде, Бога, Егоже не виде, како может любити? И сию заповедь имамы от Него, да любяй Бога, любит и брата своего.

или:

К Коринфянам послания святаго апостола Павла чтение

(зачало 153 от полу, 1 Кор. 13, 1–8а, 13; 14, 1а).

Братие, аще языки человеческими глаголю и ангельскими, любве же не имам, бых яко медь звенящи, или кимвал звяцаяй: И аще имам пророчество, и вем тайны вся и весь разум, и аще имам всю веру, яко и горы преставляти, любве же не имам, ничтоже есмь. И аще раздам вся имения моя, и аще предам тело мое во еже сжещи е, любве же не имам, никая польза ми есть. Любы долготерпит, милосердствует; любы не завидит, любы не превозносится, не гордится, ни безчинствует, не ищет своя си, не раздражается, не мыслит зла, не радуется о неправде, радуется же о истине, вся любит, всему веру емлет, вся уповает, вся терпит. Любы николиже отпадает. Ныне же пребывает вера, надежда, любы, три сия: больше же сих любы. Держитеся любве.

Аллилуия, глас 8:

Стих 1: Возлюбите Господа вси преподобнии Его.

Стих 2: Яко истины взыскает Господь.

Премудрость. Прости. Услышим Святаго Евангелия. Мир всем!

От Иоанна Святаго Евангелия чтение

(зачало 46 от полу (13, 34–35; 15, 12–14).

Рече Господь Своим учеником, заповедь новую даю вам, да любите друг друга: якоже возлюбих вы, да и вы любите себе. О сем разумеют вси, яко Мои ученицы есте, аще любовь имате между собою. Сия есть заповедь Моя, да любите друг друга, якоже возлюбих вы. Больши сея любве никтоже имать, да кто душу свою положит за други своя. Вы друзи Мои есте, аще творити, елика Аз заповедаю вам.

или

(Евангелие от Иоанна, гл.13, ст.31-3)

Егда изыде, глагола Иисус: ныне прославися Сын Человеческий, и Бог прославися о нем; аще Бог прославися о нем, и Бог прославит его в себе, и абие прославит его. Чадца, еще с вами мало есмь: взыщете Мене, и якоже рех Иудеом, яко аможе Аз иду, вы не можете приити: и вам глаголю ныне. Заповедь новую даю вам, да любите друг друга: якоже возлюбих вы, да и вы любите себе; о сем разумеют вси, яко мои ученицы есте, аще любовь имате между собою.

Слава Тебе, Господи, слава Тебе!

Ектения сугубая

Помилуй нас, Боже, по велицей милости Твоей, молим Ти ся, услыши и помилуй (Господи, помилуй – трижды)

Еще молимся о Великом Господине и отце нашем Святейшем Патриархе Кирилле и о господине нашем Высокопреосвящен-нейшем архиепископе Марке и о всей во Христе братии нашей.

Еще молимся о богохранимей стране нашей, властех и воинстве ея, да тихое и безмолвное житие поживем во всяком благочестии и чистоте.

Еще молимся о милости жизни, мире, здравии, спасении, посещении, прощении, благопоспешении рабов Божии братии святаго храма сего и (имя рек) и о еже умножити им лета живота.

Здесь можно вставить прошения о болящих и путешествующих

Господи Боже наш, милостивно яко Благ призри на изсохшую в любви землю сердца нашего, тернием ненависти, самолюбия и неисчетных беззаконий люте оляденевшую, и каплю благодати Пресвятаго Твоего Духа испустив, богатно ороси сию, да будет плодоносна и возрастит от горящей к Тебе любви корень всех добродетелей, страх Твой, и о спасении ближняго неленостное попечение, всех же страстей и многообразных лукавств и лицемерия искоренение, прилежно яко всех благ Дателя молим, скоро услыши и человеколюбно помилуй.

Заповедь Твою любити друг друга давый Твоим ученикам, Владыко, обнови сию благодатию Пресвятаго Твоего Духа действительно в душах и в сердцах наших, да николиже о своей токмо пользе, но всегда о благоугождении Тебе и о спасении и пользе ближних наших попечение творити потщимся, молимся Тебе, Благодателю Милостивый, услыши и помилуй.

Первую и большую заповедь, любити Тебя, Бога и Творца нашего, от всея души, от всея мысли и крепости нашей, и вторую, подобную ей, любити ближних наших, яко самих себя даровавый нам, Владыко. Сам подвигни нас делом сия исполняти, да Тебе Спасу нашему угождающе и о спасении ближних наших ревнующе, обетованная Твоя получим благая, яко Владыце и Спасу нашему, прилежно припадающе, молимся, скоро услыши и помилуй.

Да совершени в любви к Тебе, Боже наш, будем, к ближним нелицемерную любовь иметь подвигни нас Твоего Духа благодатию, Владыко. К Тебе бо любовь имети мняйся, брата же своего ненавидяй, ложь есть и во тьме ходит. Тем же, Милостиве, любовию к Тебе и к братии распали души и сердца наши молимся, яко Милостив скоро услыши и яко Щедр помилуй.

Сице в нас Твою любовь силою благодати Пресвятаго Твоего Духа, всели, Всещедрый Господи, да не точию братию и друзей, но и врагов наших по Твоему Божественному повелению истинно любити и ненавидящим нас благотворити будет, и о спасении их искренно тщатися, молимся Тебе, благости Источниче в человеколюбия Пучино, скоро услыши и яко Благосерд помилуй.

Возглас: Услыши ны, Боже, Спасителю наш, упование всех концев земли, сущих в море и далече и милостив, милостив буди, Владыко, о гресех наших и помилуй ны. Милостив и Человеколюбец Бог еси и Тебе славу воссылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь

Молитва Господу Иисусу Христу:

Господи Иисусе Христе Боже наш, давый ученикам Твоим заповедь новую любити друг друга, приими молитву сию во оставление грехов всех нас, правоверных рабов Твоих, и иссякшую в нас к Тебе и к братиям любовь Духом Твоим Святым обнови и крепко сию водрузи в сердца наши, да тою заповеди Твои исполняюще, не своей пользы на земле искати, но о Твоей славе и о созидании и спасении ближних ревновати будем, да тако в любви и мире со всеми в веке сем поживше, сподобимся, вкупе с угодившими Тебе, в горних обителях славити Тя и Безначального Твоего Отца и Святаго Духа в бесконечные веки веков. Аминь.

Можно добавить молитву, умиревающую во вражде сущих

Благодарим Тя, Владыко Человеколюбче, Царя веков и Подателя благих, разрушившаго вражды средостение и мир подавшаго роду человеческому, даровавшаго и ныне мир рабом Твоим: вкорени в них страх Твой и друг к другу любовь утверди, угаси всякую распрю, отыми вся разгласия соблазны. Яко Ты еси мир наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Премудрость! Пресвятая Богоролице, спаси нас! Честнейшую Херувим… Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе!

Слава, и ныне. Господи, помилуй – 3. Благослови!

Отпуст:

Христос истинный Бог наш, молитвами Пречистыя Своея Матери и всех святых помилует и спасет нас, яко Благ и Человеколюбец.

Аминь